|

شروط توافق مطلوب برای آزاد سازی پول برق و گاز صادراتی ایران به عراق

یک کارشناس دیپلماسی اقتصادی با تاکید بر ضرورت آزاد سازی پول برق و گاز صادراتی ایران به عراق گفت: هر گونه توافقی بین ایران و عراق برای اجرایی شدن این موضوع باید خارج از اراده و نظارت وزارت خزانه داری آمریکا باشد.

شروط توافق مطلوب برای آزاد سازی پول برق و گاز صادراتی ایران به عراق
کد مطلب : 9080

حسین حاجیلو کارشناس دیپلماسی اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار تراز اقتصاد درباره سفر وزیر برق عراق به ایران گفت: در سالهای اخیر ایران به یکی از تامین کنندگان عمده انرژی عراق تبدیل شده است بطوری که تقریبا هیچ کشوری به اندازه ایران در تامین انرژی عراق نقش ندارد. این کشور حدود یک سوم از برق خود را به شکل برق و گاز از سوی ایران تامین می کند و در کوتاه مدت و میان مدت امکان جایگزینی ایران با کشورهای دیگر برای عراق وجود ندارد.

حاجیلو افزود: متاسفانه علی رغم دست برتر ایران در صادرات انرژی به عراق که توضیح دادم، دولت های ایران و عراق بدون توجه به شرایط موجود، توافقی را امضا کرده اند که منجر به اجرای تحریم های آمریکا گردیده که هم به ضرر ایران و هم به ضرر عراق تمام شده است. در نتیجه این توافق، میلیاردها دلار پول ایران در عراق بلوکه شده است. ایران نمی­تواند بطور مستمر از پول خود استفاده کند و عراق هم مجبور است هر چند ماه یک بار قطعی برق و گاز را تحمل کند.

این کارشناس دیپلماسی اقتصادی با اشاره به اینکه اکنون همه توجهات به سمت مذاکرات وین است، مذاکراتی که هیچ اطمینانی درباره نتایج آن وجود ندارد، اظهار داشت: اما مهمتر از مذاکرات وین، سفر وزیر برق عراق به ایران است. امروز وزیر برق عراق به ایران آمده است و سخنگوی وزارت برق این کشور پیش از این گفته بود در جریان این سفر توافقات جدیدی بین دو کشور در حوزه انرژی صورت خواهد گرفت.

وی اضافه کرد: جزئیات این توافق بسیار مهم است و این توافق باید شرایطی را داشته باشد که اولا ایران بتواند از پول خود آزادانه استفاده کند، حتی به شکل پول نقد اسکناس، ثانیا درصورتی که ایران اراده کرد از عراق یا خارج از عراق، کالاهای مورد نیاز خود را وارد کند، هیچ مانعی نباید وجود داشته باشد. ثالثا این خریدها باید بدون ارائه اطلاعات مستقیم و غیرمستقیم به وزارت خزانه داری آمریکا باشد و اساسا هر گونه توافقی باید خارج از اراده و نظارت وزارت خزانه داری آمریکا باشد. رابعا هیچ مانعی برای استفاده از این منابع مالی در جهت تامین مالی پروژه های عمرانی پیمانکاران ایرانی و عراقی در عراق نباید وجود داشته باشد.

این کارشناس دیپلماسی اقتصادی در پایان تاکید کرد: همه این شروط باید با این ملاحظه در نظر گرفته شود که تحریم برق و گاز صادراتی ایران به عراق با تحریم نفت صادراتی به اروپا ماهیت متفاوتی دارد زیرا نه آمریکایی ها در شرایطی هستند که بتوانند اراده خود را در صادرات برق و گاز به عراق تحمیل کنند که شاهد این موضوع معافیت های تحریمی است که آمریکا مجبور به اعمال آن است و نه عراق در شرایطی قرار دارد که بتواند بدون گاز و برق ایران ثبات سیاسی و اجتماعی خود را حفظ کند.

انتهای پیام/


دیدگاه تان را بنویسید

آخرین اخبار

پربازدیدترین