|

تراژدی صف در دولت روحانی | وزارت صمت چه می کند؟!

مدیریت بازار و ارزان کردن سفره مردم از مهم‌ترین وعده‌های علیرضا رزم‌حسینی به عنوان وزیر پیشنهادی صمت در جمع بازرگانان بود اما از اوایل مهرماه سال جاری تاکنون که وی بر مسند وزارت صمت تکیه زده، خبری از آرامش در بازارهای مختلف نیست و کار مردم به جایی رسیده که باید برای خرید مواد غذایی از جمله روغن در صف‌های طولانی بایستند

تراژدی صف در دولت روحانی | وزارت صمت چه می کند؟!
کد مطلب : 3087

به گزارش تراز اقتصاد، یا اینکه به فروشگاه‌ها کارت ملی ارائه دهند. در این میان گزارش‌های ارائه‌شده از سوی ارگان‌های دولتی نیز نشان می‌دهد طی ماه‌های اخیر بیشترین افزایش قیمت در رابطه با انواع و اقسام کالاهای اساسی اتفاق افتاده است اما با وجود اینکه چیزی به شب عید باقی نمانده، شاهد این هستیم که همچنان کمبود و افزایش قیمت در رابطه با بسیاری از کالاهای اساسی مردم در بازار بیداد می‌کند. از این رو بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که وزیر صمت بهتر است به جای حضور در مراسم افتتاحیه در استان‌های مختلف و بحث و جدل با برخی جریان‌ها، به فکر معیشت مردم باشد و دست‌کم در این روزهای پایان سال فکری به حال آرامش بازار کالاهای اساسی کند چرا که مردم دیگر تاب و توان مواجهه با این شرایط تاسف‌بار را ندارند و از وعده وعیدهای مسوولان نیز خسته شده‌اند.

مردم روغن احتکار نکنند

در واقع این حربه که تمامی مسوولان در هفته‌های پایانی سال خیال مردم را از بابت افزایش قیمت‌ها راحت کنند و به آنها بگویند بابت قیمت کالاها در شب عید و ایام نوروز نگران نباشید، به وعده‌ای تکراری تبدیل شده که به هیچ عنوان با واقعیت بازار همخوانی ندارد و تنها به اصطلاح از سر باز کردن مردم است. عملکرد غیرقابل قبول رزم‌حسینی در وزارت صمت در حالی موجب انتقاد صاحب‌نظران اقتصادی و مردم شده که در این میان شاهد اظهارنظرهای عجیب و قابل تامل برخی دیگر از مسوولان وزارت صمت یا سازمان‌های زیرمجموعه آن در رابطه با بازار هستیم.

مثلا همین چند روز پیش رییس سازمان حمایت در واکنش به گلایه‌های موجود در خصوص آشفتگی بازار روغن اعلام کرد: مردم روغن احتکار نکنند. عباس تابش رییس سازمان حمایت گفت: فروش روغن با کالاهای جانبی یا با کارت ملی تخلف محسوب می‌شود. با توجه به برنامه‌ریزی‌های اعلام‌شده نباید کمبودی در بازار داشته باشیم. بنابراین از مردم هم تقاضا داریم از احتکارهای خانگی اجتناب کنند.

چنین اظهارنظرهایی نه‌تنها نمی‌تواند منجر به آرامش بازار شود بلکه خشم مصرف‌کنندگان علیه آشفتگی‌های موجود در بازار را افزایش می‌دهد و کاهش اعتماد مردم به مسوولان دولتی را به دنبال دارد. اما با این حال مسوولان از بیان چنین اظهارنظرهای عجیب و غریبی که تقصیر سوءمدیریت‌ها را بر گردن مردم می‌اندازد، پرهیز نمی‌کنند و همواره سعی دارند با صحبت‌های عوام‌فریبانه وضعیت بازار را سر و سامان دهند در حالی که چنین اقداماتی هیچ گاه منجر به آرامش بازار به صورت اصولی نشده و تنها به صورت مقطعی اثرگذار بوده است.

افزایش قیمت‌ها تا پایان سال منتفی است!

در این راستا رییس سازمان حمایت در حالی اعلام می‌کند موضوع افزایش قیمت کالاها تا پایان سال منتفی است که نگاهی به شرایط بازار نشان می‌دهد این روزها حتی خرید پیش‌پاافتاده‌ترین مایحتاج روزانه غذایی نیز امری دشوار است. از گوشت، مرغ، لبنیات و روغن گرفته تا آجیل و میوه و سبزیجات. با این حال رییس سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان اعلام کرده موضوع افزایش قیمت کالاها تا پایان سال منتفی است و این سازمان نیز هیچ بررسی قیمت جدیدی را در دستور کار ندارد.

عباس تابش این را هم اعلام کرده که اگر همچنان شاخص‌های کلان اقتصادی آرامش ادامه داشته باشد، مردم از لحاظ قیمت نیز نگرانی نخواهند داشت. تابش همچنین تاکید کرد: در یک ماه گذشته بالای چهار میلیون تن کالای اساسی از گمرک‌های کشور ترخیص شده و ذخیره استراتژیک گوشت سفید و قرمز به اندازه کافی موجود است و نگرانی از این بابت وجود ندارد. رییس سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان افزود: با این شرایط امیدواریم نیاز به توزیع ذخایر کالاهای اساسی در حوزه محصولات پروتئینی وجود نداشته باشد زیرا تولید مرغ به اندازه کافی برنامه‌ریزی شده و به زودی روانه بازار می‌شود.

ساعت‌ها در صف

تابش در رابطه با بازار روغن هم یادآور شد: روغن تعدیل قیمت داشته و فراوانی آن در بازار رخ داده است. امروز در شبکه‌های توزیع انبار روغن و جذب نشدن سهمیه وجود دارد که این نشانه خوبی برای تامین روغن خانوارهاست.

اظهارنظر قابل تامل تابش در مورد وضعیت بازارهای مختلف از جمله روغن که بلای جان مردم شده است، از آنجا قابل توجه است که شواهد نشان می‌دهد مشکل بازار بسیاری از کالاهای اساسی از جمله روغن هنوز حل نشده و در بسیاری از استان‌های کشور از جمله همین تهران، هنوز مردم موفق به خرید روغن مورد نیاز خود با نرخ دولتی نشده‌اند.

در واقع وعده‌های تکراری مسوولان درباره حل مشکلات مردم در خرید کالاهای اساسی از جمله روغن در حالی هر روز در قالب خبرهای متعدد منتشر می‌شود که هنوز مردم برای خرید روغن باید ساعت‌ها در صف بایستند.

مشاهدات میدانی از وضعیت بازار روغن نشان از آن دارد که نه‌تنها برخوردی با تولیدکنندگان متخلف در فروش اجباری کالا به همراه روغن انجام نشده بلکه نکته قابل تامل اینجاست که برخی از فروشگاه‌ها به جای آنکه کالاهای خود را در فروشگاه عرضه کنند آنها را راهی بازار کرده و با قیمت‌های بالا به فروش می‌رسانند.

روغن‌های دولتی در بازار آزاد

به عنوان نمونه روغن‌های دولتی که باید برای فروش در فروشگاه‌ها باشند بار زده شده و راهی بازار آزاد می‌شوند و جالب اینجاست هیچ‌کس هم بر عملکرد فروشگاه‌ها نظارت ندارد و آنها به راحتی روغن‌های دولتی را در بازار گران‌تر می‌فروشند. حتی تعدادی روغن‌ها را در انبارها احتکار کرده تا شاید در روزهای آینده با قیمت‌ها بالاتری در بازار بفروشند. به عنوان مثال روغن‌های سرخ‌کردنی یک برند که باید با قیمت ۳۲ هزار و ۲۰۰ هزار تومان در فروشگاه‌ها فروخته شود بارگیری می‌شود و در نهایت بالای ۵۰ هزار تومان در بازار به فروش می‌رسد. همچنین روغن پنج کیلویی جامد به جای ۷۲ هزار تومان در بازار ۱۴۰ هزار تومان و روغن سرخ‌کردنی ۵/۱ لیتری به جای ۱۶ هزار تومان در بازار ۲۵ هزار تومان فروخته می‌شود. نکته مهم اینجاست که فروش اجباری کالا هم برقرار است و هنوز متوقف نشده است.

افزایش قیمت ۴۱ درصدی گوشت

در این میان شاهد به هم ریختگی و افزایش قیمت قابل توجه در بازارهای دیگری از جمله گوشت و مرغ هستیم. طبق اعلام مرکز آمار، گوشت قرمز تا بیش از ۴۱ درصد نسبت به پارسال افزایش قیمت را تجربه کرده است.

در مدت اخیر بارها بازار گوشت قرمز دچار نوسان و افزایش قیمت بوده که به گفته فعالان این صنف، علت آن فاصله زیاد تولید تا مصرف آن است و ظاهرا واسطه‌ها باعث تنش در بازار می‌شوند. بررسی تازه‌ترین گزارش مرکز آمار از وضعیت گوشت قرمز نشان می‌دهد که گوشت گاو و گوساله در بهمن‌ماه امسال به طور متوسط هر کیلو ۱۱۱ هزار تومان قیمت خورده که حداقل ۹۰ هزار تومان و حداکثر ۱۲۶ هزار و ۷۰۰ تومان برای آن ثبت شده است.

قیمت گوشت گاو و گوساله در بهمن‌ماه پارسال به طور متوسط ۷۸ هزار و ۸۰۰ و در دی‌ماه امسال ۱۰۷ هزار تومان گزارش شده بود. بر این اساس، قیمت گوشت گاو و گوساله نسبت به دی‌ماه ۵/۳ و در مقایسه با بهمن پارسال ۵/۴۱ درصد گران شده است.

اما بررسی وضعیت گوشت گوسفند نشان می‌دهد که این محصول در بهمن‌ماه به طور متوسط ۱۲۳ هزار تومان فروش رفته که حداقل قیمت ۹۶ هزار و ۶۰۰ و حداکثر آن ۱۳۷ هزار تومان بوده است. گوشت گوسفندی در بهمن ماه پارسال هر کیلو ۸۸ هزار و ۳۰۰ تومان و دی‌ماه ۱۱۹ هزار تومان به طور متوسط قیمت داشته است. بنا بر این گزارش، گوشت گوسفندی نسبت به دی‌ماه ۴/۳ درصد و در مقایسه با بهمن پارسال ۱/۳۹ درصد افزایش قیمت دارد. این در حالی است که جریان واردات گوشت قرمز نشان‌دهنده واردات ۳/۴ هزار تن گوشت قرمز گرم به ارزش ۹/۲۸ میلیون دلار و همچنین ۹/۲۷ هزار تن گوشت قرمز سرد به ارزش ۱/۱۱۸ میلیون دلار بوده است.

حذف مرغ از سفره دهک‌های پایین درآمدی

بر اساس آنچه گفته شد، برخی سوءمدیریت‌ها و بی‌تدبیری‌ها، بارها مردم را به صف مواد غذایی کشانده و در حال حاضر نیز صف‌های طولانی برای خرید مرغ با نرخ دولتی، صحنه‌ای است که هر روز آن را می‌بینیم. به این ترتیب قیمت مرغ به جز در مراکز محدودی که مرغ دولتی با نرخ ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان عرضه می‌کنند، در مرغ فروشی‌های سطح شهر تهران و بسیاری دیگر از شهرها در حال حاضر از مرز ۳۳ هزار تومان عبور کرده است، حتی تشکل‌های صنفی تولیدکننده مرغ نیز قیمت منطقی مرغ را ۲۵ هزار تومان اعلام می‌کنند.

قیمت مرغ زمانی که دولت حسن روحانی در سال ۹۲ روی کار آمد حدود ۶۴۰۰ تومان در هر کیلوگرم بود با شش برابر شدن قیمت این ماده پروتئینی موجب حذف این ماده پروتئینی از سفره دهک‌های پایین درآمدی شده است؛ این در حالی است که مرغ طی دو سال گذشته به دلیل افزایش شدید قیمت گوشت قرمز، جایگزین گوشت قرمز شده بود.

بازار استان‌ها در دست دلالان

در این خصوص برخی از مصرف‌کنندگان از کمبود جدی عرضه مرغ در برخی از استان‌های کشور خبر داده و می‌گویند که در شهرهایی مانند کرمان، آبادان، شیراز و خوزستان میزان عرضه مرغ به شدت کاهش یافته است. به گفته آنها، در استان‌هایی مانند کرمان و خوزستان کمبود عرضه شدیدتر است. این در حالی است که مسوولان دولتی مدام وعده کاهش قیمت مرغ به نرخ مصوب را می‌دهند در حالی که نه‌تنها قیمت این کالا به نرخ مصوب نرسید بلکه طی هفته‌های اخیر همچنان روند افزایشی را طی کرده و با توجه به اینکه در آستانه شب عید قرار داریم نگرانی‌ها درباره کمبود و گرانی بیشتر قیمت مرغ افزایش یافته است. همچنین در استان‌هایی از جمله آذربایجان غربی و کرمانشاه نیز از کمبود مرغ و تشکیل صف‌های طولانی برای خرید این کالا خبر داده می‌شود.

در این خصوص رییس اتحادیه فروشندگان گوشت، مرغ و تخم‌مرغ اهواز گفت: کشتارگاه‌ها قیمت کیلویی ۲۴ تا ۲۵ هزار تومان را برای مرغ اعلام می‌کنند و از طرف دیگر ترفندی را پیاده کرده‌اند که مرغ را دست عده‌ای خاص می‌دهند. سید اصغر حسینی بهارانچی در خصوص آخرین وضعیت مرغ در بازار اهواز در آستانه عید نوروز اظهار کرد: بازار مرغ در دست دلالان افتاده و این در حالی است که کمبود مرغ وجود ندارد. حسینی بهارانچی تصریح کرد: بنده به چشم خود دیده‌ام که فردی تاکسی‌دار، خودروی خود را پر از مرغ می‌کند و می‌رود. این افراد مرغ‌ها را از کجا می‌آورند و چکار می‌کنند؟ وی افزود: از دیگر ترفندهایی که کشتارگاه‌ها اجرا می‌کنند این است که مرغ‌ها را قطعه‌بندی و با قیمت‌های مورد نظر خود راهی بازار می‌کنند.

جهان صنعت درپایان نوشت: آنچه گفته شد تنها بخش کوچکی از گرفتاری‌های مردم در روزهای پایانی سال است که مسوولان کشور به جای قبول این نابسامانی‌ها تنها واقعیت‌های موجود در بازار را کتمان می‌کنند و سعی دارند با صحبت‌های عوام‌فریبانه موجب آرامش دل مردم یا حتی وضعیت بازارهای مختلف شوند در حالی که بدون مدیریت قوی و منسجم، شرایط تاسفبار بازار همین‌طور ادامه‌ دارد و حتی در سال آینده تشدید می‌شود.

دیدگاه تان را بنویسید

آخرین اخبار

پربازدیدترین