|

افزایش ۴ برابر تعرفه برق صنایع بزرگ/ سهم برق از هزینه تولید چقدر است؟

مصوبه مجلس به منظور افزایش 4 برابری تعرفه برق صنایع بزرگ منجر به صرفه‌جویی 50 هزار میلیاردی در ارائه یارانه انرژی معادل رقم تامین مالی پویش وزارت نیرو می‌شود.

افزایش ۴ برابر تعرفه برق صنایع بزرگ/ سهم برق از هزینه تولید چقدر است؟
کد مطلب : 2573

به گزارش خبرنگار تراز اقتصاد، تعرفه برق صنایع بزرگ کشور، دیروز در قالب تصویب بند الحاقی 2 تبصره 15 ماده واحده قانون بودجه 1400 با افزایش مواجه شد.

بر اساس جزئیات این بند، وزارت نیرو مکلف است بهای انرژی برق تحویلی به صنایع فولادی، آلومینیوم، مس، فلزات اساسی و کانی‌های فلزی، واحدهای پالایشگاهی و پتروشیمی را با احتساب بهای انتقال انرژی برق تا محل تحویل به مصرف‌کننده بر مبنای نرخ خرید انرژی برق از نیروگاه‌های دارای قرارداد تبدیل انرژی (ECA) محاسبه و دریافت نماید.

*قیمت برق صنایع بزرگ 4 برابر شد

به استناد اظهارات محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه در صحن علنی مجلس، قیمت برق صنایع مذکور براساس تبصره 15 قانون بودجه 1400 از تعرفه 80 تومانی برای هر کیلووات ساعت به 300 تومان افزایش پیدا خ واهد کرد .

در نگاه اول به نظر می‌رسد، افزایش چشمگیر قیمت برق صنایع در سال 1400، تاثیر منفی بر عملکرد این شرکت‌ها داشته باشد اما نگاهی دقیق‌تر به سهم برق از قیمت تمام شده محصولات این صنایع می‌‌تواند تاثیر حقیقی افزایش نزدیک به 40 برابری را روشن سازد.

*در 9 ماهه ابتدایی سال صنایع 44 هزار میلیارد تومان یارانه برق دریافت کردند

به گزارش فارس، نظام تعرفه‌گذاری انرژی در کشور بر اساس یارانه پی‌ریزی شده است. در این شرایط مشترکان خرید برق تنها بخشی از قیمت تمام شده تولید برق را می‌پردازند و ما به التفاوت قیمت تمام شده و قیمت فروش برق در قالب یارانه انرژی و از محل منابع مالی متعلق به مردم تامین می‌شود.

بر اساس گفته‌های محسن طرز طلب، مدیرعامل شرکت مادرتخصصی برق حرارتی، قیمت تمام شده تولید برق بدون احتساب هزینه انرژی حدود 300 تومان برای هر کیلوات ساعت برآورد می‌شود، البته توزیع برق پس از تولید آن نیز به همین نسبت هزینه دارد.

به عبارت دیگر صنعت برق بایستی 600 تومان هزینه کند تا هر کیلووات ساعت برق را تولید و در نهایت به مصرف کننده نهایی تحویل دهد. با آگاهی از قیمت تمام شده تولید و توزیع برق، باید در نظر گرفت که هم اکنون قیمت هر کیلووات ساعت انرژی برق صنعتی با نرخ 80 تومان به دست صنایع می‌رسد. این یعنی منابع مالی متعلق به همه مردم کشور برای هر کیلووات ساعت انرژی به صنایع کشور مبلغی معادل 520 تومان را پرداخت می‌کند.

بر اساس آمار مندرج در آخرین گزارش ماهانه صنعت آب و برق در دی ماه سال 99، در 9 ماه ابتدایی سال 99، بخش صنعتی کشور 85 هزار و 198 میلیون کیلووات ساعت معادل 35.5 درصد از کل تولید برق نیروگاه‌های کشور انرژی دریافت کرده است. با این اطلاعات، اگر میزان مصرف انرژی صنایع کشور را در رقم یارانه دولتی برای هر کیلووات ساعت ضرب کنیم، در می‌یابیم که صنایع کشور در 9 ماه ابتدایی سال 99، 44.3 هزار میلیارد تومان یارانه انرژی دریافت کرده‌اند.

*صنعت فولاد معادل کل کمبود نقدینگی صنعت برق یارانه دریافت می‌کند

به عنوان مثال، صنعت فولاد به عنوان یکی از بزرگترین زنجیره‌های صنعتی کشور در هر سال رقمی معادل 7 هزار میلیارد تومان یارانه برق دریافت کرده است. جالب است بدانید، کل مشکلات ناشی از کمبود نقدینگی در صنعت برق معادل یارانه دریافتی بخش برق صنعت فولاد است.

در همین راستا، استفاده از نظام تعرفه‌گذاری یارانه‌ای سبب شده است تا نقش قیمت تمام شده برق در هزینه تمام شده صنایع بزرگ کشور به کمترین حد برسد. برای مثال در شرایطی که 30 درصد از هزینه تمام شده تولید شمش آلومینیوم در دنیا مرتبط با هزینه برق است، صنایع آلومینیوم ایران تنها 3.4 درصد از قیمت تمام شده خود را برای پرداخت هزینه برق صرف می‌کنند.

از طرفی 27 درصد از هزینه تمام شده تولید سیمان در کشورهای مختلف، مرتبط با هزینه برق است اما در ایران صنعت سیمان تنها 1.9 درصد از هزینه تمام شده خود را صرف پرداخت بهای برق می‌کند.

*یارانه انرژی صنایع بزرگ، هدایت پول از جیب مردم به جیب کشورهای دیگر است

در نگاه اول ممکن است از این مورد به عنوان یک نکته مثبت یاد شود که زمینه رقابت پذیری محصولات صنعتی کشور با محصولات سایر کشورها را مهیا می‌کند اما نگاهی دقیق‌تر به این مسئله نکات منفی مهمی را قابل مشاهده می‌کند. در همین ارتباط، سیما غفاری، کارشناسی انرژی معتقد است:« کاهش هزینه برق منجر شده تا رقابت‌پذیری مصنوعی برای صنایع به وجود بیاوریم و آن‌ها را از حرکت به سمت بهره‌‍وری منع کنیم.»

این کارشناس انرژی با بیان اینکه یارانه انرژی پرداخت شده به صنایع صادراتی صرف پرداخت تعرفه واردات کشورهای دیگر می‌شود، گفت:« کشورهای خارجی عموما کالاهای صنعتی ما را با تعرفه وارد می‌کنند تا تولید داخلی خود را تقویت کنند، حال به دلیل پرداخت یارانه انرژی و قیمت ناچیز انرژی در کشور، کالاهای ما با تعرفه 20 درصدی هم قابل رقابت با کالاهای داخلی کشورهای دیگر است و لذا روشن‌سازی مقاصد این پول‌ها مشخص می‌کند که این سرمایه در قالب پرداخت تعرفه به سایر کشورها می‌رسد. »

بررسی‌ها نشان‌دهنده آن است که مصوبه جدید مجلس شورای اسلامی به منظور افزایش تعرفه برق صنایع بزرگ، تاثیر چندانی بر حاشیه سود آنها ندارد.

به عبارت دیگر در شرایطی که تنها 1.1 درصد از هزینه تمام شده فولاد در کشور به هزینه برق تعلق دارد، افزایش 3.75 برابر قیمت برق منجر می‌شود تا سهم برق از قیمت تمام شده به 4 درصد برسد و حاشیه سود این صنعت را از 38 درصد به 33 درصد تقلیل دهد.

*کاهش یارانه برق صنایع، منابع مالی پویش وزارت نیرو را مهیا می‌کند

نکته قابل تامل در بررسی ابعاد مصوبه مجلس نقش قابل توجه این مصوبه در آینده صنعت برق کشور است. در شرایطی کنونی که 65 درصد از تولید برق کشور به عهده بخش خصوصی است، ارائه یارانه انرژی منجر به ایجاد مطالبات سنگینی در این حوزه شده و آینده این صنعت را تحت تاثیر قرار می‌دهد. با اینکه افزایش قیمت برق در حاشیه سود صنایع تاثیر چندانی ندارد اما می‌توان منجر به تسکین بحران صنعت برق شود.

زیرا به کمک افزایش تعرفه صنایع بزرگ، زمینه کاهش 50 هزار میلیاردی یارانه انرژی در سال مهیا خواهد شد. برای بدست آوردن حسی از این رقم می‌توان، گفت افتتاح 250 پروژه ساخت و سازی و 53 پروژه سازوکاری پویش هر هفته الف ب ایران در وزارت نیرو نیز با مبلغی معادل 50 هزار میلیارد تومان در جریان است.

به عبارت دیگر استفاده از این مصوبه منجر به ایجاد منابع مالی معادل یک پویش هر هفته الف ب ایران در سال می‌شود و توسعه زیرساخت‌های برقی کشور را به دنبال دارد.

انتهای پیام/


دیدگاه تان را بنویسید

آخرین اخبار

پربازدیدترین